Welke HS-code moet je gebruiken?
Ben jij van plan om internationaal producten te importeren of exporteren? Als je als ondernemer internationaal wilt handelen, komt daar veel bij kijken. Het is meer dan alleen een goede leverancier of afnemer vinden. In de afgelopen blogs heb je al meer kunnen lezen over waar je rekening mee moet houden als je internationaal wilt ondernemen. Waar je op moet letten als je wilt beginnen met jouw internationale handel, wat zogenaamde Incoterms zijn en waarom het goed is een transportverzekering af te sluiten. Ook krijg je bij het handelen in producten te maken met HS-codes. Ben jij bekend met de actuele HS-code van jouw product? Of weet je nog niet wat een HS-code is, laat staan dat je weet welke HS-code je moet gebruiken.
Wat is een HS-code?
HS staat voor ‘Harmonized System’. De HS-code is een uniforme code die de douane wereldwijd hanteert voor het indelen van producten. Ieder product heeft een eigen HS-code. In Nederland wordt de HS-code ook wel GS-code genoemd. GS staat voor ‘Geharmoniseerd Systeem’. Elke productgroep heeft zijn eigen HS-code. Variërend van speelgoed, meubels, kunst tot textiel, machines en metalen.
De HS-code van een product bestaat uit 6 cijfers. Elk land afzonderlijk kan deze code uitbreiden met verschillende cijfers. Binnen de EU zijn er 8-cijferige codes voor producten die je exporteert naar buiten de EU. De HS-code is dan dus aangevuld met 2 cijfers. Als je goederen importeert in de EU van daarbuiten heb je vaak een 10-cijferige code nodig. Hier is de HS-code dus aangevuld met 4 cijfers achter de 6 standaard cijfers voor dat product. Deze 8- of 10-cijferige codes voor import en export worden ook wel goederencodes genoemd.
Goederencodes
Een goederencode is dus de aangevulde HS-code die je voor de import- of exportaangifte voor de douane nodig hebt. Zo weten zij welke producten er in jouw zending zitten. Tevens weet de douane aan de hand van de goederencode hoeveel invoerrechten en overige invoerbelastingen zij moeten heffen en of er nog andere maatregelen geleden, zoals vergunningen, certificaten of andere documenten.
GN-code voor export naar buiten EU
De 8-cijferige goederencode die nodig is voor uitvoer buiten de EU noemen we ook wel GN-code. GN staat voor ‘Gecombineerde Nomenclatuur’. Deze code is een combinatie van de HS-code met twee extra cijfers, die de regels voor de export van dat product specificeren.
Taric-code voor import van buiten EU
De 10-cijferige goederencode die nodig is voor invoer in de EU vanuit landen buiten de EU wordt ook wel Taric-code genoemd. Taric staat voor ‘geïntegreerd douanetarief’ en bestaat uit financiële en niet-financiële maatregelen. Deze code is een combinatie van de HS-code en vier extra cijfers, die aangeven welke maatregelen en verplichtingen gelden voor de import van dat product. De Taric-code kan eventueel worden uitgebreid tot 18 cijfers indien er meerdere verplichtingen gelden op bepaalde goederen.
Waar vind je jouw HS-code?
Er zijn verschillende bronnen waar je de HS-code voor jouw product kunt opvragen of opzoeken.
Je leverancier
Waarschijnlijk weet je leverancier wel welke HS-code of goederencode geldt voor zijn eigen product(en).
Het Gebruikstarief van de Nederlandse Douane
https://tarief.douane.nl/arctictariff-public-web/#!/home
Hier vind je het overzicht van alle goederen- en HS-codes.
Goederencodelijsten van CBS
https://www.cbs.nl/nl-nl/deelnemers-enquetes/deelnemers-enquetes/bedrijven/onderzoek/internationale-handel-in-goederen/codelijsten-ihg
Hier vind je de GN-codes, ook wel bekend als Intrastat codes die gelden voor uitvoer uit de EU.
CIRCABC Europese Commissie
https://circabc.europa.eu/ui/group/0e5f18c2-4b2f-42e9-aed4-dfe50ae1263b/library/90dd4b94-39dd-45f4-8f33-ec9ef9820016
Hier vind je Excelbestanden met goederencodes en invoerrechten.
De juiste HS-code voor jouw goederen
Wanneer jouw goederen over de grenzen van de EU gaan, komen deze langs de douane. Voor deze zendingen is een HS-code noodzakelijk. Aan de hand van de HS-code berekent de douane de invoerrechten, zodat de zending daarna vrijgegeven kan worden. Aangezien je niet zit te wachten op stagnatie in dit proces en je verder geen problemen wilt tijdens het transport, is het belangrijk om de juiste HS-code te gebruiken.